Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Wednesday, March 6, 2013

NENEN TESEMBUL TAK TENTU ARAH

awek cun 2 (1)
DIRI aku, lantak akulah... yang korang semua sibuk nak jaga tepi kain aku, apa hal?
Aku punya sukalah nak buat apa pun. Kubur lain-lain, ’kan...” Fuh, memang hebat ayat ni, lebih-lebih lagi kalau disuarakan oleh orang wanita. 
Namun, Mat hairan pula kenapa ramai wanita sekarang ni sebegini punya teruk. Memanglah orang busy body kalau perangai kau tu dah tahap macam orang tak ada agama je. 
Baju ketat macam nak tersembul segala-galanya. Lepas tu berkepit sana sini dengan jantan yang bukan muhrim. 
Hidup di dunia ni bukan berseorangan, ramai-ramai cik kak oii. Lagipun inikan negara Islam, dah tepatlah kalau ada yang saling tegur menegur.
Sebenarnya, baru-baru ini Mat terserempak dengan rakan IPT di luar sebuah kelab malam. Masa di IPT, kawan Mat yang seorang ni memang terkenal gedik dan seksi.
Namun, tak sangka pula, sekarang ini perangai dia makin teruk. Mulanya Mat tegur dengan niat bergurau disebabkan terkejut dengan perubahannya dan pada masa sama, berharap mungkin dia malu tapi lain pula jadinya. 
Terus dihambur dengan kata-kata begitu. Disebabkan malu dan malas nak layan, terus Mat angkat kaki dan perasan rupa-rupanya dia tengah ‘high’ sama ada kerana pengaruh alkohol berlebihan atau mengambil dadah. 
Aduhai, orang cantik, ada pelajaran... macam mana boleh hanyut pula dalam dunia ni. Yang paling Mat tak boleh tahan bila sedap saja cakap kubur lain-lain.
Memang kubur lain-lain, tapi kalau dah mati nanti, orang lain juga yang kena mandikan jenazah, kapankan, solatkan serta tanamkan. 
Kalau mayat kau tu nanti boleh buat semuanya sendiri tak mengapa juga. Ini tak, lagi nak melenting pula. 
Mat rasa ayat ni banyak kali kita dengar dan tak kurang juga ada yang sering mengucapkannya, konon bagi merestui perbuatan yang mungkin nampak khilaf pada mata orang lain. Oklah, kubur lain-lain, lu mati sendiri... lu masuk kubur, tanam sendirilah.
Sumber











1 comment:

  1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...


    Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...


    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

    ReplyDelete

ShareThis