Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Monday, March 11, 2013

MAKANAN PLANGSING TUBUH ALA WANITA JEPUN

japan-girl-257x300

Wanita Jepun memang telah dikenal memiliki bentuk tubuh yang ramping

. Sebahagian warga Jepun memang banyak melakakukan diet guna mendapatkan badan yang ramping dan ideal. Akan tetapi kebiasaan warga Jepun yang gemar berpergian dengan kendaraan umum juga cukup membantu.”Akibat kebiasaan menggunakan pengangkutan umum, wanita Jepun jadi banyak bergerak dan berjalan kaki,” ungkap Sonoko Sakai, penulis artikel Four Foods That Keep the Japanese Thin. Tak hanya itu, masih menurut Sonoko, ternyata ada beberapa makanan yang biasa dimakani wanita Jepun yang membantu menjaga tubuh mereka agar tetap ramping. Makanan tersebut diantaranya adalah seperti berikut ini.

1. Agar-agar rumput laut
Agar-agar rumput laut, atau agar-agar yang berwarna transparan, di Jepun disebut dengan kanten. Makanan ini dijual dalam bentuk serbuk, dikeringkan dalam ukuran panjang, dan biasa digunakan untuk membuat jelly sebagai makanan penutup di Jepun. Kanten kering ini dimasak seperti halnya agar-agar pada umumnya. Namun, kanten boleh membeku dengan mudah pada suhu bilik dibandingkan dengan agar-agar lainnya. Kerana mengandung sekitar 80 peratus serat, kanten juga memberikan sensasi kenyang lebih lama ketika dimakan.

2. Agar-agar tepung ubi
Konnyaku, demikian sebutannya, adalah jenis agar-agar khas Jepun yang sangat kenyal dan terbuat dari tepung ubi gajah. Makanan ini berasal dari China dan biasa digunakan sebagai ubat oleh para biarawan Budha. Konnyaku mengandung mineral, serat, dan protein. Terdiri dari 97 peratus air, dan dikenal bisa membantu menormalkan gula darah dan kolesterol. Konnyaku juga ada yang terbuat dari beras, dan boleh digunakan sebagai pengganti gandum. Kadang-kadang digunakan sebagai kombinasi dengan beras biasa dan ditambahkan dengan tomato dan rempah-rempah untuk menghasilkan hidangan paela rendah kalori.

3. Sayuran laut liar
Hijiki merupakan sayuran laut liar yang berwarna hitam, dan biasanya tumbuh di garis pantai Jepun, Korea, dan China. Hijiki memiliki kandungan kalsium, magnesium, dan besi yang tinggi. Kandungan banyak bahan berguna dalam hijiki bisa membantu Anda memiliki ukuran tubuh yang langsing dan seimbang. Selain itu, sayuran ini juga baik untuk membuat rambut menjadi tebal, hitam, dan berkilau.

4. Dadih susu keldai
Susu keldai juga memiliki dadih? Ya, dadih susu keldai, atau lebih dikenal dengan nama yuba, merupakan salah satu makanan yang dianggap lazat di Jepun kerana kandungan rasanya yang segar. Makanan ini mengandung protein yang tinggi, serta serat yang berguna dalam tubuh. Yuba sering digunakan dalam masakan vegetarian di Jepun

Sumber

No comments:

Post a Comment

ShareThis