Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Tuesday, January 8, 2013

Raih Rating Tinggi, 6 Juta Tonton AJL27

 PETALING JAYA: Pertandingan Anugerah Juara Lagu ke 27 (AJL27) yang disiarkan di TV3 pada malam Ahad lalu ditonton oleh kira-kira 6 juta penonton
mengikut ukuran dibuat Nielsen Audience Measurement.
Stesen televisyen itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini pada Selasa berkata, jumlah itu menunjukkan penanda aras terbesar bagi sebuah acara siaran langsung kategori hiburan yang diterbitkan stesen berkenaan.
“Ia turut meliputi jumlah penonton yang menyaksikan acara berprestij itu menerusi Internet di laman web rasmi TV3 yang turut menyajikan acara karpet ungu dan Di Sebalik Tabir,” kata kenyataan itu.
Aizat menggantikan Yuna.
AJL27 turut mencatat jumlah tontonan yang memberangsangkan menerusi live streaming yang mencecah hampir 225,000 penonton dengan Malaysia adalah penyumbang utama iaitu sebanyak 108,356 diikuti Singapura (8,057), United Kingdom (3,461), Jepun (1,828) dan Brunei (1,551).
Sementara itu laman web rasmi AJL27 pula berjaya mendapat lebih daripada 500 ribu tontonan (page views) iaitu sebanyak 507,000 dengan unique views berjumlah 111,350.
Dalam masa yang sama laman sosial Twitter mencatatkan 149,593 tweets yang turut dikongsi menggunakan kata kunci #AJL27 dan #AJL.
AJL27 lalu menjadi tuah buat penyanyi Yunalis Zarai atau Yuna apabila lagu tulisan dan ciptaannya iaitu Terukir Di Bintang dipilih sebagai Juara Lagu ke 27.
Black (kiri) dan RJ memenangi Persembahan Terbaik dengan lagu Teman Pengganti.
Ia membolehkan penyanyi itu membawa pulang trofi dan wang tunai berjumlah RM35,000.
Lagu berkenaan dipersembahkan oleh Aizat kerana Yuna berada di Amerika Syarikat.
Tempat kedua menjadi milik Azlan & The Typewriter yang membawa lagu Idola sementara Hafiz yang mendendangkan lagu Ku Akui menduduki tempat ketiga.
Hafiz turut diumumkan sebagai pemenang vokal terbaik manakala Black dan RJ yang menyampaikan lagu Teman Pengganti memenangi Persembahan Terbaik.
AJL27 diadakan di Stadium Putra, Bukit Jalil dekat sini.
Sumber

No comments:

Post a Comment

ShareThis