Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Wednesday, January 16, 2013

Kebun getah sarang sampah

 PENDANG – Sepasang suami isteri terpaksa menanggung kerugian apabila lebih 20 pokok getah di Kampung Bukit Semeliang Jalan Belukar Luas milik mereka mati apabila dipenuhi dengan sampah dan ditakungi air sampah setiap hari.
Tinjauan Sinar Harian ke kawasan kebun getah pasangan itu mendapati terlalu banyak sampah bertaburan di situ dan bau yang busuk turut dapat dihidu. Pihak kami juga difahamkan sampah yang bertaburan dikatakan dari tapak pelupusan sampah Majlis Daerah Pendang (MDP) di Kampung Padang Tok Sedau di sini.

Saayah Junus, 49, sebak melihat lebih 20 pokok getahnya mati memandangkan pokok getahnya itu baru dua tahun ditoreh.

“Kejadian ini turut menjejaskan sumber pendapatan saya dan suami. Bukan sahaja 20 pokok mati tetapi getah pada pokok lain turut berkurangan disebabkan kejadian ini.

“Setiap hari kami terpaksa menghidu bau sampah dan keadaan kebun juga menjadi becak kerana ditakungi air sampah yang melimpah dari pusat pelupusan sampah terbabit,” katanya kepada Sinar Harian.

Suaminya, Hamid Pin, 64, berkata, kejadian itu turut menyebabkan susu getah berkurangan sejak sekian lama.

“Saya menanam dan menjaga pokok ini sejak 10 tahun lalu dengan mengeluarkan modal melebihi RM10,000 dan dulu saya berharap dapat menoreh dengan anggaran hasil RM100 sehari tetapi hasil yang diperoleh sekarang begitu mengecewakan.

“Keadaan lembap di kebun getah disebabkan pengairan air sampah menyebabkan bau busuk dan dipenuhi dengan lalat serta ulat di seluruh kawasan terbabit,” katanya.

Katanya, dia bimbang lebih banyak lagi pokok getahnya akan mati termasuk pokok getah berhampiran kawasan itu jika tiada tindakan segera diambil pihak berkenaan bagi menyelesaikan masalah ini.

Tambahnya, sistem perparitan yang dibina pihak terbabit tidak mampu menyelesaikan masalah yang yang dihadapi apabila keadaan sampah tetap bertaburan di kawasan kebunnya sehingga pagar antara pusat pelupusan dengan kebun getah itu runtuh.
Sinar

No comments:

Post a Comment

ShareThis