Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Tuesday, January 8, 2013

4 beranak tinggal dalam kebun

 BERA - Kesempitan hidup memaksa seorang bapa menjadikan sebuah pondok dalam kebun getah, di sini, sebagai tempat tinggal tiga anaknya yang masih kecil.

Hazman Misman, 35, terpaksa membawa tiga anaknya iaitu Nurul Natasha Amani, 7, Nurul Alisya Qaisara, 3, dan Muhammad Mikail Nur Iman, 20 bulan, tinggal
bersamanya setelah berhadapan krisis keluarga.

“Nasib baik ibu benarkan saya tinggal di kebun getah ini. Dari sinilah saya dapat pendapatan untuk menyara kehidupan anak-anak.

“Saya tahu apa yang disediakan untuk anak-anak tidak selesa, tetapi inilah yang terbaik buat masa ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dia pernah bekerja di Pelabuhan Klang, Selangor sebelum berpindah dan menetap di rumah mentuanya di Paya Pulai selama hampir dua tahun.

Akibat beberapa masalah keluarga, dia terpaksa keluar dari rumah mentuanya bersama anak-anaknya dan berpisah dengan isterinya dan kini, sudah beberapa bulan menetap di pondok itu.

Tiada bekalan air, elektrik

Tinjauan Sinar Harian bersama Adun Guai, Norol Azali Sulaiman semasa Program Walkabout di Kampung Guai, mendapati Hazman sekeluarga hidup dalam serba kekurangan tanpa sebarang kemudahan asas seperti bekalan air dan elektrik.

Menurut Hazman, dia sering berulang alik ke Kampung Lebak Seberang untuk mendapatkan bekalan air bersih sebagai bekalan minuman, memasak dan mandi.

“Walaupun kami tinggal di sini, tapi saya mesti dapatkan air bersih demi kesihatan keluarga. Dalam keadaan begini, saya harus memastikan anak-anak sihat.

“Begitu juga dengan pendidikan anak-anak. Saya tetap menghantar anak sulung saya ke sekolah supaya tidak tercicir dalam pelajaran,” katanya.

Ada masanya, Hazman terpaksa meninggalkan dua anaknya yang masih tidur bersendirian di pondok itu kerana menghantar anak sulungnya ke Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Batu.

Sebaliknya, jika mereka sudah bangun seawal jam 6 pagi, dia terpaksa membawa kesemua anaknya ke sekolah dengan hanya menunggang motosikal.

“Setakat ini, pendapatan saya lebih kurang RM400 hingga RM500 sebulan kalau menoreh semua 110 batang pokok getah di kebun ibu ini.

“Dengan duit itulah saya menyara anak-anak supaya mereka dapat pendidikan secukupnya. Saya harap kehidupan kami bertambah baik pada masa akan datang,” katanya.

Bantu cari penyelesaian

Sementara itu, Norol Azali menasihatkan Hazman berbincang dengan ahli keluarga yang lain supaya masalahnya boleh diselesaikan dengan cara baik.

“Persekitaran dan keadaan sekarang tidak sesuai dengan anak-anak Hazman lebih-lebih lagi mengenai keselamatan mereka.

“Kita akan cuba bantu keluarga ini menerusi agensi berkaitan kerana apa yang penting anak-anak ini mendapat kehidupan lebih baik
Sumber

No comments:

Post a Comment

ShareThis