Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Monday, September 24, 2012

Banjir lumpur kali kedua

image (1)

KAJANG - Lebih 10 kediaman penduduk rosak selepas banjir lumpur melanda Taman Sungai Sekamat …

Pegawai Penyelaras BN Dun Kajang, Jeffrey Lee Ban Seng berkata, kejadian kira-kira jam 1 pagi itu berlaku apabila hujan berlarutan lebih 20 minit menyebabkan air dari sungai berdekatan membawa lumpur melimpah ke kawasan taman.
Menurutnya, air naik hingga paras 0.6 meter bersama lumpur akibat tidak dapat mengalir dan memasuki kawasan kediaman penduduk berikutan sungai tersebut kecil dan berliku serta lumpur berpunca daripada bahagian atas yang sedang dibangunkan.
“Air cepat naik namun cepat surut di mana penduduk mula membersihkan kawasan kediaman mereka seawal jam 2 pagi di mana kira-kira jam 7 pagi pelbagai agensi turut membantu termasuk bomba, polis, Rela dan beberapa agensi lain bagi membersihkan kawasan kediaman penduduk.
“Dimaklumkan kejadian ini merupakan kali kedua berlaku tahun ini, namun  kejadian kali ini lebih serius dan melibatkan kerugian yang besar kepada penduduk,” katanya.
Jeffery berkata, pihaknya kini sedang mengaturkan sesi dialog bersama pemaju pada Isnin atau Selasa depan bagi mengatasi permasalahan penduduk ini.
“Kita  akan  cadangkan supaya  pemaju  membesarkan  kolam tadahan bagi mengelakkan kejadian banjir lumpur melanda kawasan taman ini ekoran daripada kawasan yang sedang dibangunkan kini,

Sinar

No comments:

Post a Comment

ShareThis