Pages

SPONSOR

Followers

sponsor

Saturday, October 30, 2010

Novel (Bab 2) : Kerana Hatiku Sekeras Kerikil

Hiasan Semata

Sejak pagi tadi Sheera diam sahaja. Serba tak kena pulak rasanya duduk disebelah Nina yang berbadan agak gempal itu. Bukan kerana takut memandang saiz yang berbeza, tapi kerana memang tak pernah bertegur sapa dan rasanya mungkin tak sekepala.....

"Hai, saya Dhila.''
Huhh, Sheera mengangkat muka dan menatap wajah budak baru didepannya. Ada senyuman terukir di bibirnya membuatkan hati seorang wanita yang lemah lembut terasa serba salah. Dia menyambut salam itu perlahan-lahan.

''Sheera''
Salam dileraikan. Dia mengalihkan pandangannya ke arah Tasha dan kembali meneruskan kerjanya.

Loceng rehat berbunyi. Macamlah kebulur sangat pelajar-pelajar sekolah yang terdiri dari orang-orang pompuan sahaja, semua berpusu-pusu menuju ke kantin. Ada yang berlari-lari dan berebut-rebut. Sheera turut melangkah ke kantin, tapi dia tidaklah seburuk kelakuan pelajar lain yang tidak senonoh itu.

''Apa projek pertama kita?"
Sheera mengalihkan pandangannya ke arah Irene. Soalan dari Irene membuatkan dia tersengih... 
Dah ada lah tu...

"Budak baru tu.."
Hehehe! Tahulah dia nanti. bisik hati  Sheera.
Sheera memandang wajah member-member seorang demi seorang. Irene dengan mukanya yang tak faham. Pat tersengih-sengih entah tahu entah tidak. Intan mengangguk-angguk macam dah yakin je. Lynn tercangak-cangak tak tahu apa-apa. Dan Tasha kelihatan tak senang dengan keadaan itu...

''Aku tak nak masuk campur.''
 Hahh! Sheera tercengang. Melopong mulutnya bagaikan pintu gua. Wajah Tasha direnungnya agak lama, membuatkan Tasha serba salah. Dia sendiri tak faham kenapa pulak Tasha tak nak masuk campur kali ini.
Mesti ada skandal dengan budak baru tu. bisik hati Sheera.

"Dia tak salah, dia tak tahu apa-apa pun.''
 Tasha tunduk ke bawah. Sheera mengangguk kecil. Mungkin juga ada benarnya kata-kata itu.

 ''Boleh saya tumpang duduk kat sini?"
Serentak itu semua mata tertumpu pada tuan punya suara itu. Dhila tunduk takut-takut. Ditangannya ada sepinggan nasi campur dan sebelahnya lagi ada segelas air.

''Duduklah.''
 Tasha selamba sahaja mempelawa. Sheera terpaksa mengensot ke tepi sedikit untuk memberikan ruang pada Dhila. Fuhh! Cepat benar hatinya lembut. Dalam pada tidak sedar itu, kemesraan sudah mula berputik diantara budak baru tu dan budak-budak lama. Sheera terima juga kehadiran Dhila sebagai salah seorang dari seorang member-member kamcingnya. Nasib memang menyebelahi Dhila, kalau tidak mampuslah dia....

Itulah lain kali jangan cari pasal dengan aku. Yang pandai-pandai pergi duduk tempat aku tu siapa suruh. Ohhh! Nak ambil member kamcing aku ya...? bisik hati Sheera.
Tapi bila difikirkan, bukan salah Dhila. Tapi... Cikgu... Yes... Cikgu yang salah. bisik hatinya lagi.

Sebelum habis waktu rehat, bilik kemahiran hidup menjadi sasaran Sheera dan kawan-kawannya.
"Oii, dah masuk kelaslah,'' Pat yang tercegat di muka pintu kelas memberitahu.
 Irene segera memasukkan spanar ke dalam poket baju seragamnya. Sheera menutup semula kotak besi berwarna hitam itu. Dia sempat mencapai sebilah pisau lipat yang bersinar-sinar. Intan memerhatikan keadaan bilik itu kembali seperti sediakala, dan mereka terus beredar.

Tasha resah menanti member-member yang masih lagi tidak kelihatan kelibatnya. Kehadiran cikgu menambahkan resah yang sedia ada. Lynn juga gelisah sahaja. Takut-takut kalau ada sesuatu yang tidak diingini terjadi.

"Manalah budak-budak ni?'' Dhila turut meluahkan rasa takut.
 Cikgu Hasnah masuk bersama dengan seorang lagi cikgu. Lelaki... Mungkin cikgu baru agaknya. Semua mata tertumpu pada cikgu lelaki itu. 'Handsome' gitu... kena pulak kalau dia tersenyum.... Cair.....

"Saya nak kenalkan kamu semua dengan cikgu baru yang akan mengajar kamu subjek Sejarah dan Bahasa Melayu.''
Pandangan pelajar silih berganti. Ada senyuman geli hati yang terukir dibibir masing-masing.
"Siapa nama dia cikgu?"
Selamba sahaja soalan itu diajukan. Lynn buat tak tahu sahaja bila ada yang menoleh padanya. Yang pasti mereka juga nak tahu.
"Nama saya Faiz.''
 Alahai romantiknya suara, meremang bulu roma dibuatnya.

"Kamu semua buatlah kerja sendiri,'' kata cikgu Hasnah.
Seronoknyalah, memang pada awal persekolahan bukannya belajar. Maklumlah buku teks pun belum dapat lagi. 

Pat dan Intan melangkah masuk, tersengih-sengih macam kerang busuk mendapatkan cikgu Hasnah dihadapan seorang........
Ehhh, lelaki pulak tu,apahal pula cikgu ni..... Takkan nak buat hal pulak. Dah kawin tu dahlah.... Ishhh, takkan lah.... bisik hati Intan.

"Mana kamu pergi ni?''
Intan tersengih-sengih. Malu pulak rasanya, mungkin sebab ada lelaki handsome di sebelah cikgu Hasnah.
"Kami pergi tandas, cikgu.''
 Tipu sunat lagi, Cikgu Hasnah menggeleng kecil. Memang dia sendiri faham sangat dengan perangai pelajar-pelajarnya yang memang terkenal dengan masalah disiplin.
"Pergi duduk tempat kamu.''
Dah malas nak layan lah tu... Intan beredar ke arah Lynn, dan terus duduk di situ. Dia memusingkan badannya ke belakang melihat Tasha dan Dhila. Pat mengambil tempat duduknya. Mengeluarkan spanar yang diambil di bilik kemahiran hidup tadi.

"Siapa tu?"
Intan tidak berlengah lagi bertanya. Matanya bertaut pada cikgu Faiz. Handsomenya..
"Cikgu baru.''
Hahh!! Terkejut aku.. Apa dibuatnya cikgu lelaki kat sekolah perempuan? Ishh, lecehlah.... 
jadi baiklah aku nanti...

Friday, October 29, 2010

Novel (Bab 1) : Kerana Hatiku Sekeras Kerikil


Hiasan Semata

Semasa berebut menaiki bas awam ke sekolah dengan penumpang-penumpang lain, kasut Sheera dipijak tanpa disengaja oleh seorang pemuda. Pemuda yang kemudian duduk disebelahnya itu tersenyum simpul menyedari kesahalahannya.Tetapi senyum itu hilang apabila melihat Sheera menjeling tajam ke arahnya.
 Sheera melihat kasutnya yang baru sahaja menjadi mangsa. Ada tompokan hitam yang menyakitkan mata memandang.
''Ada mata tak nak guna,'' ngomel Sheera.
Dalam hati Sheera masih lagi memaki hamun pemuda itu. Kasut yang telah dibasuhnya semalam dan disapu pula dengan kapur agar nampak lebih putih, kini telah tercemar.

''Dahlah hari ini merupakan hari pertama persekolahan selepas cuti panjang akhir tahun........
Bengang betullah!" bisik hati Sheera.

Bas berhenti beberapa kali mengambil dan menurunkan penumpang. Dan menyusuri jalan yang agak sibuk membawa penumpang ke destinasi mereka. 
Sheera menjeling jam ditangan yang sudah pun menunjukkan hampir pukul 7.00 pagi. Kira-kira 2 minit lagi sekolah akan bermula......
Dia cuba melelapkan mata. Mengimbas kenangan indah bersama-sama member kamcing. Dia rasa rindunya memuncak untuk bertemu dengan member yang paling ngam.
''Pagi lagi dah mengantuk?" Sheera tekejut. Cepat-cepat dia membuka kelopak matanya.
Huh meluatnya........! bisik hati Sheera. Sheera menjeling buat kali kedua ke arah pemuda itu.
Entah siapalah yang bagi dia duduk disebelah. Tak malu betul. bisik hati Sheera.
"Sorry ya, tak sengaja tadi.'' kata pemuda yang duduk disebelahku itu.
Banyaklah dia punya tak sengaja. Bisik hati Sheera.

Sheera tidak langsung mempedulikan pemuda disebelahnya itu.
Biar dia cakap sorang-sorang macam orang tak betul. bisik hati Sheera lagi.
''Kalau awak tak puas hati, nanti saya basuhkan kasut awak tu.''
Alahai..............

Thursday, October 28, 2010

Monday, October 18, 2010

Bila Biegurl Sedang.........




Cuba teka apa yang sedang Biegurl lakukan??

Thanks ~ ~ 'Myke' (Michael)

WHat you think about him??
hay, in a few days ago. I've got a new friend. For me he is a very friendly, good and cute."Thank you for this picture and I would really appreciate it."'Thankz Myke'...........

Thursday, October 14, 2010

Waktu Untuk Ber Blogwalking

aHaiii...selamat pagi adik,kakak,makcik,pakcik semua...hehe.. tak tahu lah kenapa hari ni rasanya happy semacam je... (buang tebiat kot) hehe....Di pagi-pagi buta yang teramat sejuk ni..saya datang hanya untuk bertanya adakah anda bersedia menjalani hari ini??? (chewah).... pagi-pagi macam ni.. kerja rutin adalah berblogwalking mengelilingi dunia....ngeeee... breakfast?? Ala,nanti-nanti pun boleh... saja je buat posting sampah ni...bagi menyemakkan lagi blog yang dah memang bersemak samun ni..... hehe..okay lah... saya pun tiba-tiba dah jadi blur ni...so, Berangkat..... bubbay... MUUAACCHHHHH..... (terima kasih kerana membaca)....

Birthday cake~~~~~~



This picture biegurl time last year celebrated his birthday and my birthday cake last year punyeeee....

Biegurl Sexy



sexy gurl...hehehe
 Ini pic biegurl masa umur 2 tahun.. Walaupun sexy tapi duduk tetap sopann....hehehehe....
Tengok lah tuuu........

Wednesday, October 13, 2010

Bila Aku Dah Tak Ada Kerja...........

aHaaiii..masa untuk tengok tv...hehe...actly tak tau nak cerite pasal ape ni... 
SAJE MENYEMAK... k lah bye..tata...MUUAACCHHH...

Tuesday, October 12, 2010

Conteng-Conteng Di Sini

aHai...selamat malam semua...hurm,,,tetibe hilang plak idea yg nak di conteng dalam posting kali ni... harap semua nye sihat-sihat dan segar bugar belake...hehe...ari ni tak tau lah nape lorh ngantuk sangat...Mate asyik nak terpejam je...dari pagi tadi lagi auw...mybe sebab kuat sangat melantak...hehe,,(kasarnye bahase)...hehe...okayy lah...conteng-conteng sambung lain kali jew..dah ngantuk yg teramat sangat dan tak dapat di kopromi lagi.... chaw chin chau....dada.... bye,bye,, muachhhhhh......Zzzzzzzzzzzzzzzz......

Jangan Snap Please!!

Ni lah akibat apabila picture disnap senyap-senyap...

Waktu Paling Ditunggu Biegurl


Inilah waktu yang paling ditunggu oleh si kecil Biegurl.....

Alah Cumil Nye Die...


Monday, October 11, 2010

He is Myke (Michael)


Picture From http://yourlooktoday.blogspot.com/



PICTURE FROM http://yourlooktoday.blogspot.com/
hay, this man was one of the new friends I've known ... He comes from a region in the Philippines. He is someone who likes friendship. And always there to share about his life .... He was a friendly. But I think he is a very serious ... I do not know ... But maybe that is true right Myke? hehehe

Saturday, October 9, 2010

Friday, October 8, 2010

Please ... Do not ask why .....

Picture ni di snap tanpe kerelaanku..(chewahh)...Ada yg curi-curi snap picture ku..Ohhhh...Tiadakkk....  
And Please ... Do not ask why ..... 
Corak baju di kaburkan..... 
kerana...
Saya sendiri tiada  jawapannya.....

Monday, October 4, 2010

Perbezaan Antara Isteri Dan Girlfriend

                      
Pada Pandangan SUAMI

~ Isteri macam Tv, Girlfriend macam Handphone. 
~ Dirumah tengok Tv, keluar bawak Handphone.
~ Tak ada duit jual Tv, ada duit beli Handphone.
~ Kadang-kadang....

Coretan Diriku

Hai korg hari ni tak ade cite yg best leh aku kongsi kan....Tp semuanye ok2 je  hari ni.... Malam ni rse cam bosan sgt tak tau nape???,.....tpi tetibe je ingat kat member2 skolah dlu...Dah lme gile tak jpe...Mase skolah dulu...lagi banyak gado dr bebaiknye...Tpi tu yg wat ktorg ingt satu same lain...Paling aku ingat kat member  nme Amalina ngan Alina.....Amalina ni otai ckit tpi Alina ni tak suke gado2...Die jnis yg tak brape nak bebas la (bse bapaknye grang)..Yg paling marah n suke sgt cari psal ngan aku tu nme (tak pyahla ckp nti die sman akulak)........Die ckap aku rampas pakwe die (ade ke ptut??) ....Ala,klau btul tunjuk la buktikan??? Ni main serang je (bse dak tomboy)...Padahal yg Laki tu membe abg aku.....Tp tak pe...Kite COOL je...hmm,lgi sorang nme die Fiza... Budaknye ROCK gle....Ktorg kira rapatla....Coz mak ktorg member...Dlu mse skolah rendah member tak bpe ramai...sebab aku tak cantik so.....(tak ade yg jd member aku)....Tapi ble time sukan... Ktorg semua rapat...tak kira cantik @ udoh....Tapi tu semua cite zaman2 skolah rendah... skang dah habis skolah, dah ade yg kawin,,,,yg cntinue study...yg lari uma pun ade...Lau aku tak brani lari uma... Sebab aku ni penakut.... Lau korg brani tak??????? hehe... Tapi lagi baik jgn... sebab lepas lari, last2 balik uma jgak, habis menyusahkan semua org....Betul tak??? tu pun lau pemikiran korg same cam aku la....................

Sunday, October 3, 2010

Teman Zaman Kanak-Kanak


Ni member skolah rendah...Name die Izzaty (zaty)...Cun je die ni..hehehehe

as memories

Posing snap di mane jua....


Muka Serabai



Picture biegurl baru bangun tidur...

Jom Makan


Picture mase tgh soru kat kedai makan........Biegurl mang ske lau makan kat kedai sebab ade kerusi baby..hehehe...Tapi tgh best menikmati hidangan tetibe je ade suare kecoh-kecoh...upenye ade orang tengah gaduh...Ape la dorang ni kan...tak tau ke orang tgh feeling....aduish......

Friday, October 1, 2010

UntukMu SahabatKu


Pada satu hari tu, dua orang sahabat baik mengembara meninggalkan kampung mereka bagi mencari tempat yang lebih makmur untuk memulakan kehidupan baru. Setelah sehari berjalan, tiba-tiba tercetus perselisihan faham antara mereka ketika sampai di sebuah persimpangan.

Sahabat pertama,yang besar dan tegap tubuhnya, tanpa berfikir panjang telah menampar sahabatnya itu.......


ShareThis